AI-expert: ‘Als de overheid niet snel ingrijpt, gaan we in de komende twaalf maanden de consequenties voelen’
Hoogleraar
De Brit Stuart Russell is een van de prominentste AI-experts ter wereld. In de nasleep van de AI-top in Bletchley waarschuwt hij voor de, volgens hem, enorme risico’s. „In films is de mens uiteindelijk altijd slimmer dan de slimste machines. Dat zal niet werken. Zij zijn dan slimmer dan wij.”
Alan Turing
[…]
Sinds de opkomst van ChatGPT, nu bijna een jaar geleden, gaat de ontwikkeling van AI zó hard, dat overheden dreigen de grip te verliezen op de techbedrijven die de systemen bouwen. Op de top waarschuwden de landen – waaronder ook de VS, China en de EU – in een gezamenlijke verklaring voor „in potentie ernstige, zelfs catastrofale schade” die AI-systemen kunnen veroorzaken. Denk aan het uitvoeren van cyberaanvallen en het maken van nepnieuws.
De avond voor de top, vorige week dinsdag, sprak Russell voor een volle zaal in Wilton Hall in Bletchley Park over deze risico’s. In de receptiezaal, met groene vloerbedekking en kroonluchters, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog feesten georganiseerd voor de Enigma-codekrakers. Naar Turing, die na de Tweede Wereldoorlog zou waarschuwen dat machines „uiteindelijk de macht overnemen” werd in Bletchley Park regelmatig verwezen.
In Wilton Hall wees Russell op de potentie van AI, mits overheden nu de juiste beslissingen nemen. „Denk aan een wereld waar gezondheidszorg voor elk individu helemaal geoptimaliseerd is. Digitale onderwijzers die beter, en geduldiger zijn dan mensen”, zei hij. „Of wetenschappelijke doorbraken die we nu nog niet kunnen bevatten.”
Maar risico’s zijn er ook, vertelde Russell. Desinformatie. Ongelijkheid. Cyberaanvallen. Militaire wapensystemen, waarbij computers beslissingen nemen over leven en dood. En, vroeg Russell zich af: „Wat doen mensen nog als computers straks alles kunnen waar wij nu voor betaald worden?”