Aantal gemeenten met vuurwerkverbod stijgt naar 16

fireworks, show, pyrotechnics
Photo by Erad on Pixabay

Er zijn dit jaar meer gemeenten die een vuurwerkverbod instellen, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. In 16 gemeenten mag je de komende jaarwisseling nergens vuurwerk afsteken. Vorig jaar waren dat nog 12 gemeenten. Daarnaast willen nog eens drie gemeenten het vanaf de jaarwisseling 2024/2025 verbieden.

Tilburg, Arnhem, Amersfoort en Eindhoven hebben dit jaar voor het eerst een vuurwerkverbod in de hele gemeente. Op de meeste plekken waar een vuurwerkverbod geldt, worden centrale vuurwerkshows georganiseerd. 

De gemeente Ede, Zwolle en Zutphen melden zeer waarschijnlijk vanaf 2024/2025 een vuurwerkverbod in te stellen. 

[…]

In 12 gemeenten, zoals Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen, gold vorig jaar al een vuurwerkverbod. In de praktijk bleek dat ook daar gewoon vuurwerk afgestoken werd. Toch hebben al die gemeenten dit jaar opnieuw een verbod ingesteld. 

Tientallen gemeenten die reageerden op de rondgang van RTL Nieuws hebben wel vuurwerkvrije zones ingesteld, bijvoorbeeld bij hertenkampen of verzorgingstehuizen. Ook is er een aantal gemeenten dat burgers de mogelijkheid geeft een vrijwillige vuurwerkvrije zone in te stellen. Zoals de gemeente Woudenberg, waar inwoners speciale posters op kunnen hangen: “Omwonenden zijn zelf verantwoordelijk voor het vuurwerkvrij houden van de zone; de politie en de gemeente komen niet handhaven.”