XR schort A12-blokkades op omdat Kamer wil dat regering fossiele subsidies onderzoekt

Fossiele subsidies 

Het is een overwinning voor de milieuactivisten van Exctinction Rebellion. De activistische organisatie heeft deze zomer 27 dagen op rij de A12 geblokkeerd om fossiele fiscale voordelen te agenderen.

Extinction Rebellion zal in ieder geval tot Kerst de marathonblokkade van de A12 bij Den Haag niet meer hervatten, zo meldt de klimaatbeweging dinsdag. De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie aangenomen waarin zij de regering oproept de mogelijkheid te verkennen om belastingvoordelen voor bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken stop te zetten. Behalve indieners GroenLinks-PvdA, D66 en de Partij voor de Dieren stemden volgens persbureau ANP ook VVD, CDA, ChristenUnie, SP, Volt en onafhankelijk Kamerlid Nilüfer Gündogan voor.

Het is een flinke overwinning voor Extinction Rebellion (XR). De activistische organisatie blokkeerde deze zomer 27 dagen op rij illegaal maar geweldloos de A12 in Den Haag om het afschaffen van ‘fossiele subsidies’ te agenderen. Die blokkade was vorige week voorlopig opgeschort in afwachting van de behandeling van de motie. De marathonblokkade haalde dagelijks het nieuws, mede omdat de politie duizenden demonstranten arresteerde en een waterkanon inzette.

Miljoenennota: Fossiele sector krijgt tussen 39,7 en 46,4 miljard euro subsidie

Nederland geeft veel meer belastingvoordelen aan bedrijven voor het gebruik van olie, gas en kolen dan gedacht. Het gaat bij die zogenoemde fossiele subsidies om een jaarlijks bedrag tussen de 39,7 tot 46,4 miljard euro, zo blijkt uit gelekte Prinsjesdagstukken van klimaatminister Rob Jetten.

Het ministerie ging eerder uit van een bedrag van 4,5 miljard euro, milieuorganisaties kwamen in eigen berekeningen uit op 37,5 miljard euro.

Er is de afgelopen tijd een stevige discussie geweest over deze fossiele subsidies, dat zijn financiële regelingen die het gebruik van fossiele brandstoffen bevoordelen. Bij meer gebruik van olie, gas of kolen hoeft vaak relatief minder belasting betaald te worden.