Wooncomplexen voor arbeidsmigranten een uitkomst, maar ook bron van zorg

Migration” by Lars Plougmann is licensed under CC BY-SA 2.0

In heel Nederland verschijnen steeds meer grootschalige wooncomplexen voor arbeidsmigranten, zien het Expertisecentrum Flexwonen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hoewel het een oplossing is voor werkgevers om hun tijdelijk personeel te huisvesten, stuit het ook op verzet van omwonenden.

Uitzendbureaus en bedrijven plannen woonpensions in Nieuwegein (368 arbeidsmigranten), Roosendaal (300) en Liempde (400).”We zien vrijwel in heel Nederland een vraag naar wooncomplexen”, zegt een woordvoerder van de VNG. Zijn organisatie ontvangt steeds vaker vragen van gemeenten over grootschalige huisvesting.

Volgens Wim Reedijk van het Expertisecentrum Flexwonen is er al jaren een groot tekort aan fatsoenlijke huisvesting voor deze doelgroep. Hij noemt grote woonkazernes een prima oplossing voor werknemers die hier tijdelijk komen. “We hebben arbeidsmigranten in grote delen van de economie hard nodig.”

Bij die nieuwe ontwikkeling plaatst Reedijk wel een kanttekening. De woonkazernes stuiten volgens hem wel vaak op weerstand van omwonenden, zoals het geplande wooncomplex in Liempde. Bewoners van het buurtschap Vrilkhoven hebben zich verenigd en komen in verzet tegen het ‘massale’ gebouw.

[…]

Politiek verdeeld

Veel politieke partijen (VVD, CDA, PVV, SP, PvdD, NSC, SP, de ChristenUnie, Forum voor Democratie en JA21) vinden dat er minder arbeidsmigranten in Nederland moeten werken, onder meer vanwege het tekort aan woonruimte in Nederland.

In de Europese Unie is vrij verkeer van goederen en mensen en daarom is het nu niet mogelijk om bijvoorbeeld Polen of Roemenen te verbieden om hiernaartoe te komen. Deze Oost-Europese werknemers werken vooral in de kassen, bij distributiecentra of in de voedingsindustrie.

Toch vindt een aantal partijen – zoals de PVV, Forum, JA21 en de SP – dat iedereen voortaan een werkvergunning moet hebben. De SP pleit zelfs voor een tijdelijke stop van economische migratie. De VVD, CDA en de ChristenUnie richten hun pijlen vooral op het weren van werknemers van buiten de EU.

GroenLinks/PvdA, D66 en BBB hameren minder op het beperken van arbeidsmigratie. Deze werknemers zijn volgens die partijen vaak nodig in bijvoorbeeld de tuinbouw, de horeca en andere sectoren en houden de Nederlandse economie draaiend. Zij benadrukken vooral dat de slechte huisvesting en arbeidsomstandigheden verbeterd moeten worden en dat het loon omhoog moet. Dat vindt de SP overigens ook.