Waarom is bewegen belangrijk? En hoe kun je in beweging komen?

seniors, old people's home, care for the elderly
Photo by RosZie on Pixabay

Bewegen 

Nederlanders bewegen te weinig, blijkt uit tal van onderzoeken. Waarom is dat zo slecht voor ons lijf? En wat gebeurt er als je wél genoeg beweegt? In deze gids beantwoordt NRC de belangrijkste vragen over bewegen en delen we tips voor hoe je in beweging kunt komen.

Nederlanders bewegen te weinig, blijkt elk jaar uit onderzoeken. Volgens de beweegrichtlijnen van de Nederlandse overheid moeten we ons minstens 150 minuten per week matig intensief inspannen – meer als je jonger dan 18 bent – en twee keer per week krachttraining doen, maar volgens de laatste officiële cijfers van het CBS voldoet minder dan de helft van alle Nederlanders boven de 4 jaar, zo’n 44 procent, aan die richtlijnen. Volgens het RIVM sterven jaarlijks zo’n 5.800 mensen aan de gevolgen van inactiviteit.

Hoe komt het dat Nederlanders te weinig bewegen? Wat voor invloed heeft dit op ons lichaam? En wat zijn de positieve effecten als we meer in beweging komen? In deze Slim Leven-gids beantwoordt NRC tal van vragen. Ook geven we veel tips voor hoe je in beweging kunt komen en hoe je sporten leuk kunt gaan vinden.

[…]

WAT GEBEURT ER MET MIJN LIJF ALS IK NIET OF NAUWELIJKS BEWEEG?

We zitten gemiddeld 9 uur per dag en dat is slecht voor de gezondheid, zeggen artsen en onderzoekers. Veel zitten vergroot de kans op vroegtijdig sterven, zelfs als je veel beweegt. Volgens een schatting van verslavingsarts Robert van de Graaf overlijden er jaarlijks 10.000 mensen aan de gevolgen van te veel zitten.