Vijf vragen over woningsplitsen

Kreta 2022 tiny houses” by williespictures is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Veel oudere Nederlanders wonen in grote huizen, maar ze gebruiken die vierkante meters amper. Juist nu de woningnood enorm is. Kan dat niet anders, vragen velen zich af. Snel verhuizen als de kinderen uit huis zijn, dus? Of is er een andere optie? Vijf vragen over woningsplitsen. ‘Gemeenten moeten het actiever stimuleren.’

Dit artikel is afkomstig uit de Stentor. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

[…]

Op deze zeven manieren kun je een woning splitsen:

1. Inwonen. Heb je een relatie die goed loopt en ga je samenwonen? Trek je als jongere (tijdelijk) weer in bij je ouders? Dan deel je eigenlijk ook.

2. Hospitaverhuur. Woon je in een groot huis? Dan kun je een kamer of een deel van je verdieping verhuren aan bijvoorbeeld een student.

3. Friendscontract. Wil je graag samenwonen met je (beste) vrienden? Dan kun je met een verhuurder een zogeheten contract afsluiten om een woning te delen.

4. Kamergewijze verhuur. Wie in een studentenhuis heeft gewoond, kent het wel. Je woont in een doodgewoon rijtjeshuis met een groepje. Iedereen heeft zijn eigen kamer en deelt vaak sanitair, keuken en woonkamer.

5. Zachte splitsing. Een eigenaar verbouwt het huis voor twee of meer alleenstaanden. Mensen krijgen een eigen grote kamer met sanitair, maar woonkamer, keuken en tuin worden gedeeld.

6. Bouwkundig splitsen. In dit geval verbouw je een huis tot twee of meer kleinere zelfstandige woningen. Deze huizen krijgen een eigen huisnummer, maar het trappenhuis, de tuin of schuur kunnen nog gedeeld worden.

7. Kadastraal splitsen. Dit is de meest ingrijpende vorm van woningsplitsen. Je legt juridisch vast dat er twee (of meer) losse huizen ontstaan, die ook apart van elkaar verkocht kunnen worden.