Verkiezingsprogramma’s onder de loep: de woningmarkt

elections, ballot box, choice
Photo by JK_HGZ on Pixabay

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen duikt NU.nl in de verschillende verkiezingsprogramma’s van partijen. Deze keer: de woningmarkt. Over meer betaalbare huizen, het versoberen van de hypotheekrenteaftrek en strengere regels op de huurmarkt.

De woningmarkt in ons land zit ondanks de voorgenomen ambities van het demissionaire kabinet volledig op slot. Starters zijn nauwelijks in staat een huis te kopen, de wachttijden voor een sociale huurwoning zijn enorm en huren op de particuliere markt is voor veel mensen onbetaalbaar.

De verschillende politieke partijen, van links tot rechts, zijn het in ieder geval over één ding eens: de komende jaren moeten er in rap tempo nieuwe woningen worden gebouwd. Het nieuwe kabinet staat dan ook voor een grote uitdaging. De huizenmarkt staat flink onder druk vanwege een groot tekort aan woningen en de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar toeneemt.

[…]

Nieuwe en betaalbare huizen bouwen is daarom het devies in het politieke landschap. Er zijn al plannen om 900.000 nieuwe woningen uit de grond te stampen voor 2030. Maar dat wil niet vlotten, vanwege knellende stikstofregels en gebrek aan geschikte locaties.