Tóch kopieën van geroofde Indonesische stukken in omstreden tentoonstelling

Amsterdam (NL), De Nieuwe Kerk — 2015 — 7192” by Dietmar Rabich is licensed under CC BY-SA 4.0

De Nieuwe Kerk in Amsterdam gaat tóch kopieën van geroofde archiefstukken tonen tijdens de Grote Indonesië-tentoonstelling. Eerder beloofde de tentoonstellingslocatie nog om dit niet te doen zonder toestemming van de rechtmatige eigenaren. En die toestemming is er voor zeker achttien stukken niet.

Het argument van de Nieuwe Kerk is dat de rechthebbenden deze eigendommen ‘sowieso’ wilden verspreiden.

Hoofd tentoonstellingen Marlies Kleiterp beloofde in september tegenover NU.nl namens De Nieuwe Kerk juist nog “een lege vitrine” wanneer een rechtmatige eigenaar geen toestemming zou geven voor het tentoonstellen van zijn eigendom of een kopie daarvan in de expositie. Dat gold ook wanneer de rechtmatige eigenaren niet achterhaald zouden kunnen worden.
[…]

Rochelle van Maanen van het Dekolonisatie Netwerk is daar op tegen. Want De Nieuwe Kerk beslist dit zonder overleg met rechtmatige eigenaren of hun nabestaanden. “Die kunnen bijna tachtig jaar na inbeslagname heel andere bedoelingen hebben met hun eigendom”, zegt Van Maanen, die medeoprichter is van het netwerk van mensen met Indonesische wortels.

Nieuwe Kerk heeft 100.000 betalende bezoekers nodig

De Grote Indonesië-tentoonstelling begint op 21 oktober en loopt tot 1 april 2024. De Nieuwe Kerk zegt zo’n 100.000 betalende bezoekers nodig te hebben om uit de kosten te komen.

Een kaartje voor de tentoonstelling kost €22,50. Critici, waaronder Van Maanen, vinden het niet in de haak dat de tentoonstelling geld verdient over de ruggen van rechtmatige eigenaren.