De oer-Dracula was waarschijnlijk vegetariër. Maar hij huilde wel bloedtranen

Garlic” by Funchye is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Sporenonderzoek 

De inspiratie voor de bloeddorstige filmvampier Dracula, de vorst Vlad Dracula at geen vlees, blijkt uit onderzoek van zijn 500 jaar oude brieven.

De vijftiende-eeuwse wrede prins die model stond voor graaf Dracula, de beroemde fictieve bloeddorstige mensenvampier, was waarschijnlijk vegetariër. Of veganist. Vlees stond in ieder geval niet op zijn menu. Dat hebben wetenschappers die chemisch onderzoek deden naar brieven van Vlad III uit Transsylvanië, in het huidige Roemenië, onlangs ontdekt.

[…]

Een van die conclusies is dat Vlad III waarschijnlijk een ziekte had, waardoor hij tranen met bloed huilde, hemolacrie. En hij had mogelijk aandoeningen aan de huid en de luchtwegen.

Volgens onderzoeker Gleb Zilberstein ontbraken diervoedseleiwitten op de moleculen die van de brieven zijn gehaald. Er zijn volgens hem alleen plantaardige voedselmoleculen op de brieven gevonden. Vlees lijkt Vlad III dus niet gegeten te hebben, alleen plantaardig voedsel. Vandaar dat Zilberstein in The Times zei: „Dracula was misschien vegetariër of veganist, hetzij omdat er weinig voedsel te krijgen was, hetzij vanwege zijn gezondheid.” De tijd waarin Vlad III leefde, staat wel bekend als ‘De Kleine IJstijd’, waarin het klimaat in Europa erg koud was, en er weinig voedsel voor handen was.