Steeds meer mensen komen om door val: verdubbeling in ruim tien jaar tijd

rollator, walker, seniors
Photo by moritz320 on Pixabay

Steeds meer mensen komen om het leven door een val. In 2022 overleden twee keer zoveel mensen door een val als ruim tien jaar geleden.

Dat blijkt uit een analyse van doodsoorzaken die het CBS heeft uitgevoerd. Het statistiekbureau meldt dat in 2022 6.200 mensen zijn overleden door een val. Dat is 15 procent meer dan een jaar eerder.

De grootste stijging vond plaats onder negentigplussers en mensen die vanwege een zogeheten psychogeriatrische aandoening, zoals dementie, onder de Wet langdurige zorg (Wlz) vallen.

De cijfers van het CBS gaan over dood door een “accidentele val”. Dat betekent dat iemand gewond raakt door een struikel- of glijpartij en binnen dertig dagen aan zijn of haar verwondingen komt te overlijden. Valpartijen met een vervoersmiddel worden bijvoorbeeld niet meegenomen. Die vallen onder verkeersongelukken.

[…]

Vallen meest voorkomende niet-natuurlijke doodsoorzaak

De meeste dodelijke valincidenten komen voor bij vrouwen van tachtig jaar of ouder. 43 procent van de slachtoffers was tachtigplusser en 36 procent was negentigplusser. In beide categorieën vormden vrouwen de meerderheid.