Signalen van institutioneel racisme tegen ambtenaren in zes gemeenten

Black lives matter prostest in montreal, racism is a virus sign.
Photo by Rolande PG on Unsplash

Bij meerdere Nederlandse gemeenten zijn er signalen van institutioneel racisme tegen gemeenteambtenaren met een migratieachtergrond. Dat blijkt uit onderzoek van Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS). Het platform deed onderzoek bij zes grote en kleine gemeenten: Amsterdam, Amersfoort en vier anonieme gemeenten. Meer dan vijftig medewerkers en leidinggevenden werden geïnterviewd.

“Wat spreek jij goed Nederlands”, “Jij bent anders dan de rest” en “Waarom doen jullie zoiets?” zijn voorbeelden van opmerkingen die mensen van kleur in het onderzoek vaak te horen krijgen van collega’s en leidinggevenden. De discriminatie komt niet alleen naar voren in sociale omgangsvormen, maar uit zich ook in gemeentelijke procedures voor in- en doorstroom en de beoordeling van ambtenaren.

Institutioneel racisme?

Volgens het KIS is er sprake van institutioneel racisme “als processen, het beleid en de (geschreven en ongeschreven) regels van instituten ertoe leiden dat er ongelijkheid is tussen mensen van verschillende afkomst, huidskleur of religie of leiden tot structurele discriminatie op grond van ‘ras’ (College voor de Rechten van de Mens, 2021)”.

[…]

Steun- en meldpunt in Amsterdam

In Amsterdam kondigde wethouder Hester van Buren vandaag een extern steun- en meldpunt aan waar medewerkers ook anoniem terechtkunnen. Ze spreekt van “confronterende” onderzoeksresultaten. Daarmee verwijst ze niet alleen naar het KIS-rapport, maar ook naar een rapport van onderzoeksbureau Muzus op basis van diepte-interviews met veertig ambtenaren tussen november 2022 en september 2023. Ook uit dat onderzoek komen discriminatie, racisme en pesterijen naar voren.