Nog geen EU-besluit over omstreden onkruidverdelger glyfosaat

agriculture, plant protection, spray mist
Photo by hpgruesen on Pixabay

De Europese Unie heeft een besluit over de omstreden onkruidverdelger glyfosaat uitgesteld. Vandaag stemden vertegenwoordigers uit de EU-landen over een voorstel van de Europese Commissie om de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met tien jaar te verlengen. Maar omdat genoeg grote landen zich onthielden van stemming, was er geen vereiste ruimte meerderheid voor of tegen het voorstel. De toestemming voor het gebruik van het middel verloopt op 15 december.

Waarschijnlijk wordt rond half november opnieuw gestemd. Als dat, zoals verwacht, opnieuw geen grote meerderheid voor of tegen oplevert, kan de Europese Commissie eigenhandig beslissen om de toestemming met tien jaar te verlengen, zoals de Commissie graag wil.

[…]

Wat is glyfosaat?

Glyfosaat is de werkzame stof in veel pesticiden en onkruidverdelgers en is sinds 2002 in de EU toegestaan. Glyfosaat is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Monsanto, dat het onder de naam Roundup op de markt bracht.

Over het gevaar voor mensen van glyfosaat is wereldwijd veel te doen. De Amerikaanse en Europese autoriteiten zeggen dat de stof niet kankerverwekkend is, maar onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie betwijfelt dat.

In de VS moest de Duitse chemiereus Bayer, die Monsanto in 2018 heeft overgenomen, tot twee keer toe een schadevergoeding betalen in individuele zaken. In 2020 trof Bayer een miljardenschikking in tienduizenden Amerikaanse rechtszaken van mensen die claimen dat ze kanker hebben gekregen door de onkruidbestrijder.