Noëlle is vrijwilliger in een hospice: ‘Je ontmoet mensen hier op hun kwetsbaarst’

hospice, care, elderly
BEELD TER ILLUSTRATIE Photo by AndrzejRembowski on Pixabay

“Er zijn voor iemand is vaak al voldoende”, zegt Noëlle de Vries. Sinds een paar jaar is ze vrijwilliger in het oudste hospice van Rotterdam. En heeft ze anders leren omgaan met de dood.

Noëlle de Vries (68): “Ik heb gewerkt in de psychiatrie. Als vertrouwenspersoon voor patiënten. Een jaartje eerder dan mijn officiële pensioen ben ik gestopt. Ik had gespaard om die stap te kunnen zetten, maar al snel miste ik een doel om het huis uit te gaan. Het was coronatijd en dat betekende sowieso al minder sociale contacten. ‘Jij moet weer iets gaan doen’, zei mijn man. ‘Waarom geen vrijwilligerswerk?’
‘Oke’, zei ik. ‘Maar dan wil ik wel vrijwilligerswerk dat ergens over gaat.’ Zo kwam ik bij De Vier Vogels terecht.”

Tekort

“In dit hospice, dat vroeger trouwens een sauna was, kunnen mensen terecht als een arts denkt dat ze binnen drie maanden komen te overlijden. Los van euthanasie kun je de dood niet plannen natuurlijk, maar het gaat meer om de indicatie. Soms sterven mensen al na een paar dagen, anderen zijn hier wekenlang. Als vrijwilliger zorgen wij ervoor dat bewoners goed verzorgd worden en dat er aandacht voor hen is. We maken een praatje, koken, doen de was. Ook zijn we er voor de familie. Het sociale aspect vind ik het mooist. De huishoudelijke taken, daar heb ik minder mee.”

“Vroeger werkten er twee vrijwilligers per dienst. Dat gaat niet meer, omdat er een tekort is. Hopelijk raken mensen geïnspireerd door wat ik nu vertel en denken ze: misschien is dit ook wel iets voor mij.”

Hospice De Vier Vogels bestaat sinds 1999 en is het oudste hospice van Rotterdam. Het is gevestigd in een groot, statig pand aan de Mathenesserlaan. Er zijn vier kamers, waar bewoners terecht kunnen als behandeling in het ziekenhuis niet meer mogelijk is of als de zorg thuis niet meer gaat. Het hospice draait op subsidies, giften en legaten. Een deel van het personeel werkt vrijwillig. Sinds kort is het ook mogelijk om als vrijwilliger alleen maar in de keuken te werken of in de tuin.