Meeste Nederlanders zien heil in meer belasting op vervuilend gedrag

transportation, mobility, vehicle
Photo by Tumisu on Pixabay

Nederlanders met verschillende politieke voorkeuren steunen belastingverhogingen op vliegreizen en nieuwe spullen, laat nieuw onderzoek zien. ‘De vervuiler betaalt’ is daarbij het uitgangspunt. Maar de overheid moet wél investeren in betaalbare alternatieven.

Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale Klimaatraadpleging die vandaag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. In totaal deden meer dan 11.500 Nederlanders mee aan de raadpleging. Ongeacht leeftijd, geslacht of opleidingsniveau, vinden deelnemers dat vervuilend gedrag belast moet worden.

Zo wil 80 procent van de mensen wil dat de Tweede Kamer maatregelen neemt om klimaatbelastend gedrag te ontmoedigen. Vliegreizen en nieuwe, niet-duurzaam geproduceerde spullen moeten hoger belast worden. Ook steunen de meesten maatregelen die vluchten korter dan 620 kilometer verbieden, zoals naar Brussel, Parijs of Londen. Zulke maatregelen kunnen ervoor zorgen dat Nederlanders 30 procent minder vliegen.


 Autorijden en vlees eten vinden mensen eerder een basisbehoefte dan vliegreizen 

Niek Mouter, hoofdonderzoeker


[…]

Het onderzoek laat zien dat er bij mensen van alle politieke voorkeuren steun is voor hogere prijzen, maar wel op voorwaarde dat er een duurzaam alternatief komt. Denk bijvoorbeeld aan een betaalbare en snelle treinverbinding, of dat kledingreparaties goedkoper worden dan nieuwe kleren kopen.