Kabinet belooft betere schuldenaanpak met pauzeknop en online overzicht

from PxHere

Het demissionaire kabinet presenteert plannen om problematische schulden te voorkomen en op te lossen. Overheidsinstanties gaan bijvoorbeeld beter samenwerken bij het innen van schulden. Daarmee wil de regering voorkomen dat mensen onder het bestaansminimum zakken als de rekeningen zich opstapelen.

Ook moeten mensen in een online-overzicht voortaan makkelijk al hun openstaande schulden aan de overheid kunnen zien. Daarnaast wil de regering duidelijker communiceren met mensen met schulden.

De overheid overweegt ook om een pauzeknop in te voeren. Deze kunnen mensen gebruiken als de schulden zo ver oplopen dat ze deze echt niet meer kunnen betalen. De pauzeknop moet voorkomen dat de schulden verder oplopen door boetes en rentes die er bovenop komen.

Volgens minister Carola Schouten (Armoedebeleid) zijn de plannen ambitieus, maar wel noodzakelijk. “Te vaak weet bij de overheid de linkerhand niet wat de rechterhand doet”, geeft Schouten toe. “Mensen die schulden hebben bij verschillende overheidsinstanties kunnen daarom flink klem komen te zitten.”