Hugo de Jonge: ‘We gaan de bevolkingsgroei niet over alle 342 gemeenten van Nederland uitsmeren’

housebuilding, new building, single family home
Photo by 2211438 on Pixabay

Hugo de Jonge | demissionair minister

De woningbouw zal veel meer gespreid moeten worden, ook over Noord-, Oost-, en Zuid-Nederland, zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, CDA).

Beeld ©Rijksoverheid CC BY 4.0 AKTE

De bijna één miljoen woningen die het Rijk tot 2030 wil bouwen, zijn nog maar het begin. „Als de demografische groei in dit tempo doorgaat, komt er sowieso nog een miljoen woningen bovenop tot en met 2040”, zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, CDA) op zijn werkkamer in Den Haag. „En als de Nederlandse bevolking tot en met 2050 niet stijgt tot zo’n 20 miljoen mensen, maar eerder 22 miljoen, dan gaat het over nog veel meer woningen. Er zijn wel echt grenzen aan de groei. Dat is meer dan we ruimtelijk kunnen bolwerken.”

De woningbouw zal veel meer verspreid moeten worden over heel Nederland, in plaats van vooral de Randstad. Dat wordt een belangrijk punt in de nieuwe Nota Ruimte (2024), waarvan vrijdag de eerste hoofdlijnen zijn gepubliceerd, een ‘contourennotitie’. Die Nota Ruimte, de eerste sinds de jaren negentig van de vorige eeuw, kijkt vooruit naar 2030, 2050 en zelfs naar het jaar 2100.