Extinction Rebellion is de nummer 1 van de Duurzame 100. Lijst laat groeiende klimaatdruk zien

Beeld ©XR

Extinction Rebellion is de nummer 1 in de Duurzame 100 van Trouw. De lijst met burgerinitiatieven staat dit jaar vol activisten. Het zegt iets over de fase waarin de crisis van klimaat en natuur zich momenteel bevindt.

Nog tot en met donderdag was het dagelijks raak op de uitloper van de A12. Aanhangers van Extinction Rebellion (XR) liepen 27 dagen op rij om 12.00 uur de weg op om het verkeer te blokkeren. Een dagelijkse schreeuw richting de overheid om fossiele subsidies af te schaffen.

Dit soort acties voeren voor het klimaat is noodzakelijk, oordeelt de jury van de Duurzame 100, ook al wringen die soms. Extinction Rebellion is daarom de nieuwe nummer 1 in de lijst van burgerinitiatieven. Het is niet de enige pressiegroep die hoog eindigt. Waar in vorige jaren ook praktische projecten zoals Land van Ons of Caring Farmers hoog in de top tien eindigden, overheersen nu initiatieven die via actie of het recht de overheid tot meer daadkracht willen dwingen om klimaatverandering en vernietiging van natuur te stoppen. Zoals Fossil Free Football, Stop Ecocide NL en aanklager van het stikstofbeleid MOB.

Aan beloftes geen gebrek

Die groeiende druk op de overheid, die ook in andere landen te zien is, kan op het eerste gezicht verbazing wekken. Sinds de belangrijke klimaattop in Parijs in 2015 hebben veel landen hun uitstootdoelen aangescherpt. Er liggen stapels plannen om de emissies naar netto nul te brengen in 2050, om zo de opwarming te kunnen beperken tot 1,5 graad. Aan beloftes geen gebrek.

[…]

Duurzame 100 top tien

1. Extinction Rebellion

2. Scientist Rebellion NL

3. Rechten voor de Natuur

4. MOBilisation for the Environment

5. Fossil Free Football

6. De reclamejagers

7. Stop Ecocide NL

8. Reclame Fossielvrij9. Bos dat van zichzelf is

10. Caring Doctors