Er komt 3 meter water aan, waterstand gaat snel omhoog

File:Lobith, Zevenaar, Rhine River 4.jpg” by Argenteria1995 is licensed under CC BY-SA 4.0

Het heeft niks te maken met de regen die hier valt. Maar de waterstand in de Rijn en de Waal, en afgeleid daarvan ook de IJssel, gaat de komende dagen gigantisch stijgen. In twee weken tijd gaat het peil bij Lobith van de laagste stand van dit jaar met 3 meter omhoog, of misschien zelfs 4 meter.

Dit artikel is afkomstig uit de Gelderlander. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

Half oktober was het waterpeil in de Rijn gezakt tot ruim 7 meter: het was de laagste waterstand dit jaar. Er is de laatste weken wel wat water bijgekomen, maar veel stelde dat nog niet voor.

Dat gaat rap veranderen. In een week tijd komt er zeker 3 meter water bij: het peil bij Lobith gaat van nog geen 8 meter nu naar 11 meter volgende week zondag, volgens schattingen van Rijkswaterstaat. Mogelijk zelfs nog 1 tot 1,5 meter meer. Als de waterstand de 12 meter overgaat, komen de lagere beddingen van de rivieren onder water te staan. Maar pas bij een meter of 14 lopen de uiterwaarden onder en daar zitten de waterstanden nog ver vandaan.

[…]

Overigens spreekt Rijkswaterstaat altijd over het peil bij Lobith, maar de waterstand van de Rijn wordt gemeten op de Europakade in Tolkamer. Dat dorp ligt aan de rechterkant aan de rivier en grenst aan de linkerzijde aan Lobith.