Energietoeslag 2023

heating costs, energy saving, temperature controller
Photo by geralt on Pixabay

Vanaf 16 oktober kunnen de eerste Rotterdammers de energietoeslag op hun rekening verwachten. De energietoeslag is voor huishoudens met een inkomen tot en met 120 procent van het sociaal minimum. Bij het toekennen van de energietoeslag kijken we naar het inkomen in augustus 2023. De toeslag is € 1.300.

Deze pagina is op 17 oktober voor het laatst bijgewerkt.

Heeft u de energietoeslag 2023 ontvangen op uw rekening? Dan ontvangt u hierover een brief. U ontvangt deze brief voor 1 november.

Rotterdam gaat 1300 euro energietoeslag uitbetalen aan tienduizenden minima

heating costs, energy saving, temperature controller
Photo by geralt on Pixabay

De gemeente Rotterdam start in het weekend van 14 en 15 oktober met de uitbetaling van de energietoeslag van 1300 euro per huishouden. Eerst wordt het geld uitgekeerd aan Rotterdammers waarvan de gemeente zeker weet dat zij er recht op hebben, zoals mensen met een bijstandsuitkering. Zij krijgen automatisch het geld op hun rekening. Vanaf 1 november kunnen Rotterdammers die niet automatisch geld gestort krijgen maar het wel krap hebben zelf de toeslag aanvragen.

De toezegging van 1.300 euro energietoeslag ligt er al ruim een jaar, alleen moest dat formeel nog worden vastgelegd in een wetsvoorstel, dat zowel door de Tweede als Eerste Kamer goedgekeurd moest worden. Om vage redenen duurde en duurde dat maar, terwijl het geld gewoon al klaar lag. Toch hield ook de gemeente Rotterdam het geld vast in afwachting van het officiële fiat uit Den Haag.

[…]

Automatisch op rekening

De energietoeslag is bedoeld voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. In Rotterdam zijn dat ongeveer 65.000 huishoudens. De nieuwe Rotterdamse wethouder van Armoedebestrijding, Natasha Mohamed-Hoesein, laat weten dat iedereen die vorig jaar een energietoeslag heeft ontvangen, ook nu automatisch 1300 euro op de rekening gestort krijgt. “Zij hoeven niet zelf de toeslag aan te vragen. Per brief laten we weten dat zij automatisch de energietoeslag op hun rekening ontvangen.”