Energieprijzen omhoog: is dit het perfecte moment voor een vast contract?

Electric power plug with Euro banknote on cord with yellow background” by focusonmore.com is licensed under CC BY 2.0

Terwijl Nederlanders sinds half oktober de verwarming weer opstoken, stijgen tegelijkertijd de energieprijzen weer na een lange daling. Dit lijkt dus hét moment om voor zekerheid te kiezen, in de vorm van een vast contract. Toch wachten veel consumenten nog af.

Vergelijkingssites Independer en Pricewise passen de energietarieven op hun website dagelijks aan. Bij elke schommeling van de marktprijzen voor met name gas passen ook energieleveranciers hun prijzen aan – veel vaker dan voorheen.

“En ze gaan vrijwel allemaal omhoog”, zegt Ewoud van de Kolk van Pricewise. “Deze maand stegen de energieprijzen met gemiddeld 6 procent.”

Een jaar geleden schoten de energieprijzen omhoog en boden energieleveranciers geen vaste contracten meer aan. Dit jaar zijn vaste contracten weer beschikbaar. En de prijzen daalden flink, tot september. De vraag rijst dus wat een goed moment is om prijzen vast te zetten.

Energieprijzen zijn gedaald, maar nog hoger dan voor oorlog

De energieprijzen zijn nog steeds een stuk hoger dan voor de oorlog in Oekraïne. “Nu betaal je 1,25 euro tot 1,45 euro voor een kubieke meter gas. Dat was eerder maar 80 cent”, zegt Joris Kerkhof van Independer.