Driekwart melkveehouders enthousiast over kruidige weilanden: ‘Het werkt, maar het is wel wennen’

clover meadow” by –char– is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Driekwart van de bijna 1500 melkveehouders die de afgelopen jaren hebben geëxperimenteerd met zogeheten kruidenrijk grasland, is daar enthousiast over. Het kruidige mengsel is beter voor het klimaat, de bodem, de koe en biodiversiteit dan het gangbare Engelse raaigras en kan een belangrijk wapen zijn in het stikstofprobleem. ,,Maar het is niet alleen maar halleluja.”

Volgens duurzaamheidsclub Urgenda en landbouworganisatie LTO Nederland, de initiatiefnemers van de campagne 1001ha Kruidenrijk Grasland, zijn de voordelen groot en de nadelen te overzien. Daar kan melkveehouder Kees Pijs uit Etten-Leur zich helemaal in vinden. Hij gebruikt de kruidenrijke mengsels inmiddels een aantal jaar. ,,Het is een veelzijdiger maaltje voor de koeien, ik hoef niet langer kunstmest te gebruiken – dat scheelt kosten én is beter voor het milieu – en omdat de wortels dieper de grond in gaan, blijft het water in deze droge zandgrond beter behouden. Daardoor hoef ik pas later te beregenen”, somt Pijs op.

Zijn ervaringen staan symbool voor een groot deel van de melkveehouders die zijn overgestapt van ‘gewoon’ gras naar de kruidenmengsels. Uit onderzoek van Urgenda en LTO blijkt namelijk dat de 1480 melkveehouders die de afgelopen drie jaar hebben geëxperimenteerd met het andere grasmengsel haast geen kunstmest meer gebruiken. Zo hebben ze anderhalf miljoen kilo kunstmest bespaard en zorgen ze gezamenlijk voor drie miljoen kilo minder CO2-uitstoot per jaar.