Waarom moeten ‘armste mensen van het land’ het langst wachten op hun energietoeslag?

heating costs, energy saving, temperature controller
Photo by geralt on Pixabay

Tienduizenden Rotterdammers met een laag inkomen wachten al maanden op de energietoeslag van 1.300 euro, of een voorschot daarop. Ook dit jaar hebben ze daar recht op. Eerst was de verwachting dat de toeslag afgelopen voorjaar zou worden overgemaakt, toen werd het de zomer en nu wordt het op z’n vroegst eind dit jaar of begin volgend jaar. Waarom duurt dit in Rotterdam zo lang? Terwijl inwoners van Amsterdam, Den Haag en Utrecht al maanden geleden een voorschot ontvingen van 500 euro.

“Als armsten van het land, moeten we het langste wachten”, bekritiseert de 56-jarige Celina de gemeente Rotterdam. Ook de 71-jarige Helen vindt het veel te lang duren: “Waarom draalt Rotterdam om de energietoeslag uit te keren? Je krijgt ook niet de gelegenheid om alvast een aanvraag te doen.”

Al maanden wordt de uitbetaling steeds uitgesteld. Dat zijn fikse tegenvallers voor de Rotterdammers die het geld hard nodig hebben. “Je rekent er wel op en hebt het echt nodig om de boel te stabiliseren. En dan komt het telkens niet.” Celina zit in de bijstand en merkt dat het steeds moeilijker wordt om alle eindjes aan elkaar te knopen. “De laatste drie maanden kom ik bijna niet meer rond.”

Keer op keer uitstel

Ongeveer 38.000 Rotterdammers met een bijstandsuitkering hebben recht op de energietoeslag. Zij krijgen het geld automatisch gestort. Ook Rotterdammers die niet meer verdienen dan 120% van het sociaal minimum komen in aanmerking, al moeten zij de toeslag wel zelf aanvragen. Dat gaat om nog eens zo’n 30.000 Rotterdammers. Tot deze groep behoort Helen. Zij heeft AOW en een heel klein pensioen. “Dat geld is ontzettend welkom. De boodschappen zijn hartstikke duur.”

[…]

Op de website van de gemeente Rotterdam staat nu nog dat ‘de energietoeslag voor 2023 naar verwachting dit najaar wordt uitbetaald’, maar dat is dus nog onzeker.

[…]

Rotterdam hoopt nog dit jaar de energietoeslag over te kunnen maken. Ook Schiedam en Nissewaard hebben nog niets uitgekeerd. In de Drechtsteden hebben de meeste gemeenten dat al wel gedaan. De toeslag om de hoge energiekosten te compenseren is dit jaar voor het laatst. De regeling wordt in 2024 niet verlengd.