Vierhonderd aanhoudingen bij XR-demonstratie A12

A12-28JAN2023 Extinction Rebellion ©Marjan Minnesma

Klimaatactivisme 

De A12 mondt in Den Haag uit in de Utrechtsebaan, een van de belangrijkste toegangswegen naar de Hofstad. Vandaar ook dat het voor burgemeester Jan van Zanen (VVD) van Den Haag een pijnpunt is dat de activisten nu daar neerstrijken.

Vrijdag zijn vierhonderd demonstranten van Extinction Rebellion die de A12 in Den Haag blokkeerden aangehouden, aldus de politie. Ook werd na een kwartier een waterkanon ingezet tegen de activisten; de afgelopen dagen deed de politie dat niet. Het was de zevende dag op rij dat geweldloze klimaatactivisten dat stuk weg blokkeerden om af te dwingen dat de overheid stopt met het toekennen van tientallen miljarden euro’s aan subsidies aan fossiele bedrijven.

De politie benadrukt dat de meeste mensen – waaronder ook kinderen en andere kwetsbare groepen – zich vreedzaam van de weg af lieten leiden. De activisten zijn voornemens om elke dag deze zelfde blokkade op te zetten, totdat de overheid stopt met het toekennen van de subsidies. Op de eerste dag van de blokkade werden 2.400 mensen aangehouden.