Van een hoger minimumloon is nog maar weinig terechtgekomen
Sociale zekerheid
Ondanks alle beloftes bij de vorige verkiezingen over de verhoging van het minimumloon, is er van een daadwerkelijke, brede stijging nog geen sprake. Het is broodnodig dat dit nu wel gebeurt, betoogt Emma van der Vos.
Gooi dat minimumloon nu écht omhoog, niet alleen voor enkelen. Als in de partijprogramma’s van belangrijke politieke partijen één ding opvalt, is de combinatie van het gouden woord ‘bestaanszekerheid’ en het voorstel om het minimumloon te verhogen.
Verhoging van het minimumloon is niet alleen een gedeelde opvatting van de belangrijke politieke partijen, het is ook broodnodig. In de uitzending van De Avondshow van Arjen Lubach van 19 september wordt haarfijn uitgelegd dat werken niet loont onder een bepaalde verdiengrens, en dat de krappe arbeidsmarkt daarbij absoluut niet gebaat is. Werk moet lonen – ook dat staat in aanloop naar de verkiezingen in veel partijprogramma’s. Er zal een pakket van maatregelen nodig zijn om dit probleem op te lossen. Daarin is het verhogen van het minimumloon een hele belangrijke stap, misschien wel de belangrijkste.
Het woord bestaanszekerheid is nu meer in zwang, maar het voorstel om het minimumloon te verhogen was vorige verkiezingen (begin 2021) ook de meest gedeelde opvatting in de belangrijke partijprogramma’s, óók in die van de D66, CDA en VVD.
Wat is er van het voornemen terechtgekomen? Nou, heel weinig eigenlijk.
Inflatie 10 procent
Het minimumloon is niet omhoog gegaan. Behalve dan met de halfjaarlijkse correctie van 0 tot 2 procent na die al sinds jaar en dag wordt toegepast, en een eenmalige verhoging van 8 procent per 1 januari van dit jaar. Belangrijk is het om te weten dat de inflatie op dat moment rond de 10 procent lag. De vraag is dus of deze verhoging van het minimumloon de naam ‘verhoging’ wel mag dragen.