‘Cashtraps’ ontdekt bij meerdere pinautomaten, politie waarschuwt voor ‘nieuwe vorm van oplichting’

Image used under license from Freestock.com

De politie waarschuwt dit weekend voor ‘een nieuwe vorm van oplichting’ rond pinautomaten. Daarbij zouden zogeheten cashtraps zijn geplaatst, waardoor gepind geld niet uit de automaat komt. De afgelopen twee weken heeft de politie al zeker 10 ‘cashtraps’ onderschept bij verschillende geldautomaten in het centrum van Den Haag. Ook in andere steden is de truc al ontdekt.

Een cashtrap op een pinautomaat zorgt ervoor dat het geld vast blijft zitten tussen de uitgifte van de geldautomaat en de cashtrap. Hierdoor gaat de geldautomaat in storing en krijgt een pinner dus niet het geld wat is opgenomen, zo legt de politie uit.

[…]

Wat kunnen slachtoffers doen? 

Het ‘cashtrapping’ zelf is volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) niet te voorkomen, maar het is wel te voorkomen dat oplichters er met gepind geld vandoor gaan. ‘Krijgt u geen geld na een geldopname bij de automaat? Het telefoonnummer van de bank staat op de geldautomaat en u vindt de meldnummers online. Blijf bij de automaat staan, terwijl u belt. Dan kunnen de criminelen niet bij uw geld.’