Topambtenaren: nieuw kabinet moet 17 miljard euro besparen

Image used under license from Freestock.com

Het volgende kabinet moet 17 miljard euro besparen om de overheidsfinanciën gezond te houden. Dat staat in een rapport van de Studiegroep Begrotingsruimte, een club topambtenaren die de politiek adviseert over het financiële beleid.

Na jaren waarin de regering het geld liet rollen wordt het nu de tijd om de broekriem aan te halen, is de boodschap van de Studiegroep. Zonder ingrijpen loopt het begrotingstekort de komende kabinetsperiode hard op. Vanaf 2026 dreigt het tekort de Europese 3 procentgrens te overschrijden.

[…]

Het volgende kabinet heeft in principe twee smaken om zo’n bedrag te besparen: het kan de belastingen verhogen of bezuinigen. Volgens de topambtenaren zal allebei nodig zijn. Wel benadrukken zij dat mensen en bedrijven in beide gevallen worden geraakt. ‘Gezonde overheidsfinanciën zijn en blijven een manier om uiteindelijk te zorgen voor goed onderwijs, goede zorg en veiligheid voor iedereen. Zorg daarom voor verstandige hervormingen, houd rekening met maatvoering en uitvoering en kijk naar zowel het verhogen van de belastingen als het verlagen van de uitgaven.’

Beeld: ©SOMO