Strengere regels voor privéhuizenbezit van top woningcorporaties

apartments, architecture, balconies
Photo by Pexels on Pixabay

Bestuurders en commissarissen van woningcorporaties moeten voortaan aan strengere regels voldoen als ze op privébasis huizen verhuren. Ze kunnen niet langer voor zichzelf woningen verhuren in dezelfde regio als waar hun eigen corporatie actief is.

Dat blijkt uit aangescherpte integriteitsregels die de sociale woningbouwsector heeft bekendgemaakt. De maatregelen vloeien voort uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur. Daaruit bleek deze zomer dat bestuurders en commissarissen van zeker twintig woningcorporaties privé actief zijn als vastgoedbelegger. Dit was in veel gevallen niet gemeld bij de toezichthouder, de Autoriteit Woningcorporaties. Ook verhuurde een groot deel van de functionarissen huizen in dezelfde regio als waar de eigen corporatie actief is of samenwerkt met collega-corporaties.

De sector grijpt daar nu op in, blijkt uit de ‘Handreiking opnieuw beoordeling vastgoedbezit‘, die de koepelorganisaties Aedes en VTW deze week hebben verstuurd aan 263 aangesloten woningcorporaties. Twee commissarissen, die eerder wel aanbleven, zijn inmiddels opgestapt. “In alle raden van commissarissen wordt het gesprek over de verhuur van woningen nu gevoerd”, zegt een woordvoerder van Aedes. Hoeveel functionarissen de komende tijd hun bezit gaan verkopen of opstappen, kan hij niet zeggen.