Rode Kruis: meer dan 100 miljoen euro aan noodhulp nodig voor Marokko

Palais El Badiî, Marrakech, Marrakech-Tensift-Al Haouz, Marokko – panoramio.jpg” by ✿ Vlinder ✿ is licensed under CC BY 3.0

Het Internationale Rode Kruis en zusterorganisatie de Rode Halve Maan zeggen dat ze 105 miljoen euro nodig hebben voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Dat geld is bedoeld voor water, onderdak en gezondheidszorg.

We moeten een tweede ramp voorkomen”, zegt Caroline Hoit van de gezamenlijke hulpoperatie. “Net als veel andere aardbevingen is dit een marathon. De slachtoffers hebben ook de komende weken en maanden hulp nodig.” Direct na de aardbeving van vrijdagavond hadden de organisaties al ruim 1 miljoen euro uit hun noodfonds vrijgemaakt.

In meerdere landen staan hulporganisaties klaar om naar Marokko te gaan, maar de regering laat organisaties uit het buitenland maar beperkt toe.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft gironummer 6868 opengesteld voor donaties. Daarop is tot vanmiddag 3,8 miljoen euro binnengekomen. Die gaat naar de noodhulp van de Marokkaanse Rode Halve Maan. Ook Artsen zonder Grenzen vraagt om donaties.