Politiebonden: politiek moet in gesprek klimaatactivisten A12

Beeld: ©Extinction Rebellion

De vier grootste politiebonden roepen de politiek ‘dringend’ om op met demonstranten van Extinction Rebellion in gesprek te gaan bij de geplande blokkade van de A12 aanstaande zaterdag. “Steeds vaker moet de politie letterlijk de klappen voor de politiek opvangen”, schrijven de bonden.

Volgens de bonden ANPV, Equipe, de ACP en de Nederlandse Politiebond neemt de frustratie over de terugkerende demonstraties van klimaatactivisten toe, ook bij agenten. Zij vinden dat de politiek de ‘potdichte deur’ moet openen voor de actievoerders. 

Naar buiten 

“De enige personen die de actievoerders tegenover zich zagen opduiken waren politiemensen. Om uiteindelijk diezelfde A12 steeds weer vrij te vegen. De frustratie daarover neemt toe, dat merken wij als politievakbond als geen ander. Steeds vaker moet de politie letterlijk de klappen voor de politiek opvangen”, schrijven de bonden.

“Het zou dus wel fijn zijn als de politiek op zaterdag 9 september over zijn trots heen stapt en wel naar buiten komt om het gesprek aan te gaan met de daar verzamelde burgers die zo graag door hen gehoord en begrepen willen worden”, aldus de oproep.