Politie maakte bij Veilig Thuis melding van ouders die kinderen meenamen naar A12-blokkade

Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond envelope, Hillegersberg, Rotterdam (2021) 03” by Donald Trung Quoc Don (Chữ Hán: 徵國單) – Wikimedia Commons – © CC BY-SA 4.0 International.

Extinction Rebellion 

Veilig Thuis – het meldpunt voor kindermishandeling – heeft „met verbazing kennis genomen” van meldingen door de politie over ouders die kinderen meenamen naar Extinction Rebellion-demonstraties. Volgens de politie is het juist een „standaardprocedure”.

Veilig Thuis is „niet blij” met meldingen die de politie heeft gedaan van minderjarigen die de afgelopen dagen werden aangehouden vanwege hun deelname aan de demonstratie en A12-blokkade van Extinction Rebellion (XR). „We hebben er met verbazing kennis van genomen”, zegt woordvoerder Onno Aerden. „We vinden het onnodig om zoiets bij ons te melden. Demonstreren is geen vorm van kindermishandeling.” Aerden zegt dat Veilig Thuis, een advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, niet van plan is om iets met de meldingen te doen. „Als demonstreren de enige grond voor de melding is, vinden we dat geen reden voor verder onderzoek.”

Tijdens de blokkades van XR werden dit weekend volgens de politie „tientallen” minderjarige kinderen aangehouden die met hun ouders waren komen protesteren. „Van vrijwel alle kinderen die zijn aangehouden, is een Veilig Thuis-melding gedaan”, zegt Dick Goijert, woordvoerder van politie Den Haag. Volgens Goijert is het „standaardprocedure” bij „aanhoudingen en andere situaties waarin kinderen in gevaar zijn, zoals verwaarlozing”. Veilig Thuis heeft niet eerder gemerkt dat de politie na demonstraties meldingen deed.

Aerden krijgt de indruk dat „een melding als een soort dreigement” wordt aangewend. Maar: „Een melding doen bij Veilig Thuis is geen strafmaatregel, en zo moet het ook niet worden ingezet.”

‘Ingewikkelde morele keuze’

De politieprocedure begon de afgelopen dagen te leven in app-groepen van Extinction Rebellion, onder ouders die zich door de meldingen onder druk gezet voelen om te stoppen met actievoeren, zegt Walter Fernandes, van Het Pedagogisch Collectief, een groep pedagogen die Extinction Rebellion steunt. Hij staat in nauw contact met enkele ouders die na hun aanhouding van agenten te horen kregen dat een melding zou worden gedaan, en met andere ouders die met hun kinderen naar XR-demonstraties gaan. „Ze worden in een kwaad daglicht gesteld als onverantwoorde ouders”, zegt Fernandes. „We vinden het een schandalige ontwikkeling. Deze ouders maken de ingewikkelde morele keuze om met hun kinderen te demonstreren niet voor niks. Het gaat ze om hun toekomst.”