Overleven met een inkomen op het sociaal minimum
‘Dit houden mensen niet lang meer vol’
In juni bevestigde de Commissie sociaal minimum wat woningcorporaties de afgelopen jaren al zagen bij veel van hun huurders: het inkomen van mensen die rond het sociaal minimum leven, is te laag om van rond te komen. Maar niet alleen de ontoereikende inkomens, ook de weeffouten in allerlei regelingen leveren mensen met een smalle beurs veel stress op.
Als ze een workshop geeft aan professionals laat ervaringsdeskundige Riane Kuzee-Hoogeveen van Sterk uit Armoede de deelnemers zelf ondervinden hoe stress de concentratie aantast. Hoe ze dat doet, verklappen we niet. Maar er is sprake van enig lichamelijk ongemak. Daarna merken de medewerkers van gemeenten, corporaties en andere organisaties dat ze nauwelijks iets meekregen van het verhaal dat Kuzee ondertussen vertelde.
‘Dat is wat armoede met mensen doet’, zegt Kuzee. ‘Het beperkt je denken. Wat er om je heen gebeurt, komt niet meer bij je binnen.’ De workshopdeelnemers zijn weer snel alert. Bij mensen in armoede is dat helaas niet zo, vervolgt Kuzee. ‘Voor ons is dit een sluipend proces waarbij je langetermijnfocus en ook je gevoel van eigenwaarde langzaam verdwijnen. En dat is niet zo snel te herstellen.’
Forse tekorten
Dat financiële bestaansonzekerheid grote persoonlijke gevolgen heeft, stelt ook de Commissie sociaal minimum in haar onderzoeksrapport dat 30 juni verscheen (zie kader). Leven in langdurige armoede heeft een negatieve impact op de fysieke en mentale gezondheid van volwassenen en kinderen.
‘Dat maakt onze bevindingen over het sociaal minimum des te schrijnender’, zegt Koen Caminada, een van de commissieleden en hoogleraar Empirische analyse van sociale en fiscale regelgeving aan de Universiteit Leiden. De constatering van de commissie is: als er niets verandert, komen mensen die op het sociaal minimum leven de komende jaren honderden euro’s per maand tekort.