‘Onze boeren laten de natuur zoveel mogelijk hun werk doen’

Regenerative energies through the municipal wind power plant in Munich at ‘WKA Fröttmaninger Müllberg’” by verchmarco is licensed under CC BY 2.0

Future Affairs 

Het concept van zevengeneratiedenken, denken over welke gevolgen je handelen heeft over een jaar of tweehonderd, inspireert Wouter Veer. Met zijn coöperatie Lenteland richt hij zich op regeneratieve landbouw, waarbij veel meer biodiversiteit behouden blijft.

‘Natuur en landbouw kunnen wél samen gaan, daar ben ik van overtuigd. Met onze coöperatie Lenteland richten we ons op regeneratieve landbouw, dat is landbouw die de natuur beter maakt in plaats van slechter, die laat zien dat het produceren van gezond voedsel met veel voedingsstoffen hand in hand kan gaan met het herstellen van de biodiversiteit en het opbouwen van bodemleven. We hebben de afgelopen jaren drie boerderijen opgestart in Nederland en België, en zijn nu op zoek naar boeren voor onze vierde plek in Lochem.

„Buurtbewoners kunnen mede-eigenaar worden. Zo wordt de gemeenschap weer eigenaar van de grond en het boerenbedrijf, samen met de boeren, en betrek je ze bij de productie van voedsel. We werken met kennis van de samenwerking tussen bodem, beestjes, gewassen én mensen. Venkel, bladgroentes, bonen, wortels: zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Onze boeren laten de natuur zoveel mogelijk hun werk doen, met een gezonde bodem als basis.

„Of de opbrengsten van regeneratieve landbouw op termijn genoeg zullen zijn om de wereld te voeden, of we de landbouw met onze aanpak helemaal kunnen transformeren: ik heb geen idee. Ik heb echt geen idee. En ik krijg er ook geen energie van om me vast te bijten in die vraag. Ik heb wel een idee hoe we gewoon één plek kunnen beginnen waar het echt anders wordt. En dan nog één. En dan nog één. En misschien ontstaat daar iets, misschien hebben we wel een model bedacht dat repliceerbaar is. We beginnen gewoon nieuwe systeempjes.