Onderzoek: Nederlandse zorgsector in financieel zwaar weer
Een halvering van het gemiddelde rendement, een verdubbeling van het aantal verlieslijdende zorginstellingen, en een stijging van het aantal instellingen dat op het strafbankje van de bank zit. De Nederlandse zorgsector zit in financieel zwaar weer.
Dat zorgwekkende beeld komt naar voren uit de jaarlijkse zorgbarometer, die advies- en accountantskantoor EY vandaag presenteert. EY analyseerde de financiële jaarverslagen van 785 Nederlandse zorginstellingen, met een gezamenlijke omzet van bijna 80 miljard euro.
Vooral instellingen in de geestelijke gezondheidszorg en langdurige zorg zitten in de hoek waar de klappen vallen.
[…]
Hoger verzuim
“Vroeger streefden de meeste zorginstellingen naar een verzuim van 4 procent. Vorig jaar liep het verzuim echter op van 6 naar bijna 8 procent. En er zijn zelfs ouderenzorginstellingen waarbij het verzuim op 12 procent ligt”, aldus Leensen.
De vooruitzichten voor de toekomst zijn nog zorgwekkender, waarschuwt de zorgaccountant. Zo werd de langdurige zorg vorig jaar nog één op één gecompenseerd voor hogere verzuimkosten. “Maar dat is dit jaar afgelopen. Daarnaast zijn er dit jaar nieuwe cao’s afgesloten waarin de lonen als gevolg van de inflatie sterk stijgen. Daardoor wordt de situatie nog ingewikkelder. Ik houd mijn hart vast”, aldus de accountant.
EY berekende dat elk procentpunt hoger verzuim bij zorginstellingen leidt tot een 0,7 procent lager bruto bedrijfsresultaat.
Halvering rendement
[…]
Een groeiend aantal instellingen zit bij de bank inmiddels, zoals dat heet, in ‘bijzonder beheer’. Zorginstellingen lopen in die gevallen bij hun bedrijfsvoering strak aan de leiband van de bank. Concrete aantallen geeft de analyse overigens niet.