Canada voorloper in het afschaffen van fossiele subsidies, ‘maar ook daar is het nog vaag’

BREAKING: Just Stop Oil activists at Museum of Portable Sound throw milk, Rice Krispies® cereal at sound of milk, Rice Krispies® cereal in nearly perfect protest – Detractors decry use of almond, rather than dairy, milk” by John Kannenberg is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

De overheid wil dat ons land klimaatneutraal wordt, maar tegelijkertijd steunt diezelfde overheid de fossiele industrie in Nederland met een enorm bedrag: 37,5 miljard euro per jaar. Dat blijkt maandag uit een rapport van Milieudefensie, SOMO en Oil Change International.

De hele wereld worstelt met het klimaatdebat, maar een opmerkelijke voorloper in het afschaffen van fossiele subsidies is Canada, zegt Nieuwsuur-klimaatverslaggever Marijn Duintjer Tebbens. “Daar hebben ze een hele progressieve minister van Klimaat en Energie, een voormalige Greenpeace-activist. Onlangs heeft de Canadese regering een plan gepresenteerd waarin ze zeggen in 2025 van alle fossiele subsidies af te willen zijn.”

[…]

Alomvattend plan

Ook Van der Burg ziet dat er weinig terechtkomt van deze belofte. “We hebben eigenlijk heel lang volgehouden dat fossiele subsidies in Nederland niet bestaan”, zegt Van der Burg. Maar na steeds meer publieke druk op dit onderwerp besloot de regering deze subsidies toch in kaart te brengen.

[…]

“Eigenlijk zijn we nu al heel lang bezig met het in kaart brengen van die subsidies, maar niet met concrete plannen om die vervolgens af te schaffen”, zegt Van der Burg. “Nederland moet echt nog flink wat stappen zetten. En dat moet beginnen bij een duidelijk en alomvattend plan om die subsidies af te schaffen, op een rechtvaardige manier.”