Ondanks steun van de overheid, komen Rotterdammers niet rond

pockets, empty, jeans
Photo by schuldnerhilfe on Pixabay

Het Rode Kruis slaat alarm over de toenemende armoede in Rotterdam. Ondanks steunmaatregelen van de overheid blijkt een steeds grotere groep mensen niet rond te kunnen komen en zelfs afhankelijk van voedselbonnen. Hoe kan dat?

Nicole van Batenburg van het Rode Kruis: “We zien steeds meer werkende armen, mensen die net te veel geld verdienen om in aanmerking te komen voor hulpverlening – of in afwachting zijn daarvan – en aan het einde van de maand met de handen in het haar zitten.”

Edwin Hamelink van stichting House of Hope, die steun biedt aan kwetsbare Rotterdammers: “Dat herkennen wij ook. Het leven is als gevolg van de inflatie en energiecrisis flink duurder geworden. Mensen zijn aangewezen op de Voedselbank. Of ze doen wel boodschappen, maar kunnen andere rekeningen daardoor niet betalen.”

Van Batenburg: “Het Rode Kruis deelt maandelijks 3.500 boodschappenkaarten uit in Rotterdam, maar er zijn niet genoeg van zulke bonnen om alle mensen in nood te kunnen helpen. Ook bieden we Rotterdamse kinderen gratis schoolmaaltijden aan. Het is nog niet zeker of dat programma volgend jaar kan worden voortgezet. Ouders ervaren dan direct stress.”

Helma Beker van de Voedselbank: “Het aantal huishoudens dat we van voedsel voorzien, is nu wel iets gedaald ten opzichte van januari. Het gaat in golven: tijdens de energiecrisis zag je een stijging, over twee maanden kan het plaatje weer anders zijn.”

Nadja Jungmann, lector en hoogleraar schuldenproblematiek: “We moeten ons realiseren dat we een systeem hebben gecreëerd dat niet aansluit op wat mensen nodig hebben. Niet alleen is het sociaal minimum te laag, ook maakt lang niet iedereen gebruik van de toeslagen, uit angst die terug te moeten betalen. Het is goed dat het Rode Kruis de noodklok luidt.”

[…]

Jungmann: “Je ziet nu dat armere mensen die al een tijdje in de knel zaten, het met de stijgende prijzen echt niet meer redden. Er ligt een spannende vraag op tafel: wat gaat het kabinet de komende periode doen? Wil je armoede in Nederland serieus terugdringen, dan moeten er concreet twee dingen gebeuren: het sociaal minimum moet omhoog en de manier waarop we geld aanbieden moet worden vereenvoudigd. Je wilt immers geen volgende golf aan tijdelijke maatregelen. De burger moet erop kunnen rekenen.”