Nederland keek vaak weg bij racisme en discriminatie, vindt nationaal coördinator: ‘We moeten ons schamen’

DEN HAAG – Overhandiging van het Nationaal Rapport Discriminatie en Racisme 2022 door de Nationaal Coordinator Discriminatie en Racisme Rabin S. Baldewsingh aan de minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot. FOTO EN COPYRIGHT RIJKSOVERHEID

De toeslagenaffaire, regenboogvlaggen die worden verbrand, oerwoudgeluiden in stadions en onschuldige moslims op terreurlijsten. Racisme en discriminatie zitten in de haarvaten van de samenleving. Te lang en te vaak heeft Nederland daarvoor de ogen gesloten, vindt regeringscommissaris Rabin Baldewsingh.

Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR), verwijst naar de troonrede van koning Willem-Alexander op Prinsjesdag. “Er is nog altijd discriminatie en racistische uitsluiting in de samenleving,” zei de koning.

[…]

Op de toeslagenlijst

Ook Baldewsingh kreeg als privépersoon een brief dat hij op de toeslagenlijst heeft gestaan. “Een grote groep mensen is onmetelijk leed aangedaan. Voor mij was het alleen de brief. Die was heel pijnlijk en raakte me in de kern. Ik heb geen kinderen, kreeg nooit toeslag, woon al 47 jaar in Nederland en heb altijd belasting betaald. Toch stond ik op de lijst op basis van mijn naam en uiterlijke kenmerken. Van die mechanismen moeten we af.”