Minder aanvragen dan verwacht voor energiesteun blokaansluitingen

heating costs, energy saving, temperature controller
Photo by geralt on Pixabay

Het aantal aanvragen voor energiesteun voor huishoudens met een blokaansluiting is kleiner dan verwacht. Mede daarom is de aanvraagtermijn met een maand verlengd. Dat meldt demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) aan de Tweede Kamer.

Het gaat om mensen die wonen in een flat of appartement en een gedeelde aansluiting hebben voor stroom en gas. Zij leken aanvankelijk buiten de boot te vallen bij het prijsplafond dat begin dit jaar is ingevoerd. Daarom is voor hen een aparte regeling opgetuigd.

De bewoners kunnen daarbij niet zelf de aanvraag indienen. Dat moet de contracthouder doen. In de meeste gevallen is dat de verhuurder of de vereniging van eigenaren. Ongeveer 700.000 mensen hebben een gedeelde blokaansluiting. Om hoeveel contracthouders het gaat, is niet bekend.

Tot medio september zijn er 15.513 aanvragen binnengekomen en is 192 miljoen euro uitbetaald. “Het aantal binnengekomen aanvragen blijft tot op heden achter bij de verwachting”, zegt Jetten.

Dat het aantal aanvragen kleiner is, komt doordat contracthouders naar eigen zeggen niet goed weten hoe ze de steun moeten verdelen onder de bewoners. Ook speelt mee dat de aanvraagtermijn deels samenviel met de zomervakantie.

De bewindsman heeft de aanvraagtermijn daarom met een maand verlengd tot 31 oktober. Verder versoepelt Jetten de regels voor het verdelen van de tegemoetkoming onder de bewoners.