Meer belangstelling voor zelfgekozen levenseinde door stoppen met eten en drinken

Er is een groeiend aantal mensen dat het leven als voltooid beschouwt en wil sterven door bewust te stoppen met eten en drinken. Hospices krijgen meer aanvragen van mensen die kiezen voor dit zelf gekozen levenseinde, waarbij medische begeleiding nodig is. Ze overlijden binnen een à twee weken in het hospice. Dat blijkt uit een rondvraag van Nieuwsuur.

Als euthanasie niet mogelijk is, of iemand wil het niet, zijn er niet veel opties. Een pil van Drion is er niet, middel X is illegaal en leidt tot een mogelijk gruwelijke dood. Maar er is dus nog een methode: bewust afzien van eten en drinken.

In totaal benaderde Nieuwsuur veertig hospices. Daarvan vulden er 31 de rondvraag in. Een ruime meerderheid daarvan biedt voor dit traject zorg en begeleiding. Ook huisartsen maken het bewust stoppen met eten en drinken steeds vaker bespreekbaar.

Stien (niet haar echte naam), de 90 gepasseerd, vindt het wel mooi geweest. Ze kwam niet in aanmerking voor euthanasie bij haar huisarts. “Ik zie het eerlijk gezegd niet meer zitten. Ik heb veel pijn in m’n benen en ik ben heel erg incontinent. Ik vind het welletjes. Ik moest wat anders verzinnen”, zegt ze, op de eerste dag van haar opname. Ze at inmiddels haar laatste lunch.

Ze heeft haar wens met familie, vrienden en kennissen besproken en inmiddels afscheid genomen. “Er waren verschillende mensen die er nog nooit van hadden gehoord. Sommigen waren verbaasd en sommigen vinden me moedig.” Ze vindt het belangrijk dat de methode meer bekendheid krijgt. “Dat er hulp is zodra je in zo’n situatie zit.”