Marokkaanse mannen op huizenjacht zijn nog steeds de pineut

build a house, house for sale, house for rent
Photo by TierraMallorca on Pixabay

Mannen met een Marokkaanse achternaam worden nog altijd gediscrimineerd als ze een huurhuis zoeken. Vrouwen, Poolse mannen en homoseksuelen lijken minder problemen te ondervinden.

In het kort

  • Marokkaanse mannen worden nog altijd gediscrimineerd bij het zoeken naar een huurhuis.
  • Vrouwen, Poolse mannen en homoseksuelen hebben minder problemen.
  • Discriminatie op de huizenmarkt is minder erg dan vorig jaar, maar nog steeds een probleem.

Samenvatting gemaakt met behulp van AIDeel je mening hier.

Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie voor Volkshuisvesting. Daarvoor zijn fictieve reacties gestuurd naar drieduizend aanbieders van een huurhuis op woningsite Pararius. De onderzoekers gebruikten daarbij Marokkaans en Pools klinkende namen en vrouwelijke voornamen. Ook deden ze zich voor als een homoseksueel stel.

Hieruit bleek dat Marokkaanse mannen 18 procent minder vaak worden uitgenodigd voor een bezichtiging dan mannen met een andere achternaam. Bij Marokkaans klinkende vrouwennamen werd niet of nauwelijks discriminatie geconstateerd. Dat gold ook voor Poolse mannennamen, vrouwelijke namen en homostellen.

Al met al constateren de onderzoekers dat de discriminatie op de huizenmarkt minder erg is dan vorig jaar. Toch blijft het een hardnekkig probleem, constateert demissionair minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge, die pleit voor een stevige aanpak.