Kernenergie van taboe tot verkiezingsonderwerp geworden

COVRA opslag laag- en middel radioactief afval” by NucleairNederland is licensed under CC BY-ND 2.0

Kernenergie is terug als verkiezingsthema. Veel partijen spreken zich er in aanloop naar 22 november over uit. En meestal komt het erop neer dat Nederland meer kernenergie moet gaan gebruiken. Dat is een radicale verandering ten opzichte van pakweg tien jaar geleden.

De Tweede Kamer sprak vandaag met demissionair minister Jetten voor Klimaat en Energie over het onderwerp, dat voor veel partijen lange tijd taboe was omdat ze kernenergie als gevaarlijk zagen, vooral na de rampen in Tsjernobyl (1986) en Fukushima (2011) . Een ander belangrijk argument tegen kernenergie was voor hen het afval dat duizenden jaren radioactief blijft.

Inmiddels lijkt er sprake te zijn van “een nucleaire renaissance”, constateerde VVD-Kamerlid Erkens in het debat, waarin hij pleitte voor de bouw van meer nieuwe kerncentrales. Hij is “blij dat het politieke en maatschappelijke draagvlak zich uitbreidt”. Hij voelde zich gesteund door de aanwezige collega-Kamerleden van CDA, Forum voor Democratie en JA21, die liever in kerncentrales investeren dan in nieuwe windmolenparken bijvoorbeeld.

[…]

Moet kernenergie worden uitgebreid of niet?

WAT ZEGGEN DE PARTIJEN IN DE CAMPAGNE
VVDja
D66ja
CDAja
SPnee
GL/PvdAnee
Partij voor de Dierennee
Forum voor Democratieja
Voltja
BBBja
JA21ja
BVNLja