‘ING en ABN Amro sinds Parijs-akkoord betrokken bij 100 miljard aan fossiele obligaties’

Don’t fund a fossil – #StopAdani” by John Englart (Takver) is licensed under CC BY-SA 2.0

Onderzoek 

In 2015 werden internationale klimaatafspraken gemaakt, maar sindsdien hebben Europese en Amerikaanse banken bijgedragen aan obligaties voor bedrijven die fossiele activiteiten uitvoerden.

ING en ABN Amro hebben sinds 2015 — het jaar waarin het Parijse klimaatakkoord werd gesloten — geholpen met het uitschrijven van meer dan 100 miljard euro aan obligaties voor de fossiele industrie. Het gaat onder meer om olie,- gas- en kolenbedrijven die nieuwe velden aanboorden. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Investico, Follow the Money en verschillende internationale media, zoals Le MondeThe Guardian en El País.

[…] Het handelen in obligaties is een onderbelichte manier voor de manier waarop banken fossiele bedrijven bijstaan, zo schrijft Investico.

In het onderzoek staat dat ING vorig jaar betrokken was bij tien obligaties, ter waarde van zo’n 10 miljard euro, voor Amerikaanse en Noorse bedrijven die olie- en gasvelden aanboorden. Een woordvoerder laat aan NRC weten dat ING „de reële economie ondersteunt” via obligaties; tegen Investico spreekt de bank van „projectfinanciering”. ABN Amro stelde in 2018 te stoppen met het financieren van fossiele activiteiten, maar laat in een reactie aan Investico weten „onder voorwaarden” in bepaalde gevallen uitzonderingen toe te staan op dat beleid.