Eigen daklozen eerst!

crypto forests of Rotterdam” by uair01 is licensed under CC BY 2.0

OPINIE

‘Dakloosheid is hét probleem van nu’, kopte het AD Rotterdams Dagblad op donderdag 24 augustus. Het artikel ging over het nieuwe gemeentebeleid om dakloosheid te bestrijden. Zijn de voorgestelde maatregelen genoeg? Absoluut niet, stellen Martijn van Leerdam en Lex Bezemer van de Pauluskerk Rotterdam. Helemaal als het gaat om mensen zonder verblijfspapieren.

Het goede nieuws is dat de capaciteit van een aantal bestaande projecten tegen dakloosheid wordt uitgebreid. Het streven van ons kabinet is immers om dakloosheid in 2030 uitgebannen te hebben. Dat wethouder Ronald Buijt aangaf die doelstelling niet realistisch te vinden, was een teken aan de wand. Want deze uitbreiding in Rotterdam gaat slechts om tientallen bedden, terwijl er nood is aan honderden. De gemeente trekt er kleingeld voor uit, terwijl een fikse investering nodig is. Dit plan maakt voor de meeste mensen die op straat leven geen verschil.

[…]

‘Niet-rechthebbend’

En dus werken ze – onverzekerd en met een zeer bemoeilijkte toegang tot reguliere medische zorg – in de haven, de bouw, de horeca of de tuinbouw. Zij dragen bij aan het leven in de stad. Maar de coalitie bestempelt hen als ‘niet-rechthebbend’, alsof het geen volwaardige mensen zijn. Als ze op straat belanden, staan ze er compleet alleen voor.

[…]

Daklozen krijgen daarvan niet zelden zelf de schuld. Maar wie is verantwoordelijk voor het feit dat veel daklozen geen hulp krijgen, ernstig ziek worden en overlast veroorzaken? Dat zijn de gemeente, de wethouder en de raadscoalitie voorop.

Martijn van Leerdam, predikant-directeur van de Pauluskerk Rotterdam
Lex Bezemer, woordvoerder van de Pauluskerk Rotterdam