Eerlijke selectie en eerlijke huurprijs, Rotterdam start proef tegen discriminatie huurders

Crop unrecognizable man in casual clothes packing carton box using scotch tape dispenser for moving personal items to new apartment
Photo by Ketut Subiyanto on Pexels

Het startsein voor de proef is vrijdag 1 september. Dan wordt de eerste huurwoning online gezet waar woningzoekenden anoniem op kunnen reageren. Huisbazen die mensen willen uitnodigen voor een bezichtiging kunnen niet meer selecteren op achternaam, geslacht of afkomst. Ze krijgen de beste match voorgeschoteld met een code, zoals K340. Rotterdam is de eerste stad die discriminatie op de woningmarkt wil aanpakken.

In totaal worden de komende tijd 200 woningen aangeboden met een anonieme selectie. Het is bij wet verboden om te selecteren op afkomst, geslacht, nationaliteit of godsdienst. Toch doen huisbazen het. Vooral mannen met een Marokkaans klinkende achternaam worden systematisch benadeeld. Ook werken veel verhuurmakelaars mee aan verzoeken van huiseigenaren om belangstellenden te discrimineren.

Mystery guests en mystery calls

Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey Jonker Instituut naar discriminatie op de woningmarkt. Zowel landelijk als in Rotterdam hebben onderzoekers ‘mystery guests’ laten reageren op advertenties.