Demissionair kabinet beslist: tóch iets meer vluchten vanaf Schiphol

Boeing 747-400 – KLM PH-CKB – Buitenveldertbaan – EHAM/AMS – Schiphol – NL” by Frans Berkelaar is licensed under CC BY-ND 2.0

Het door luchtvaartmaatschappijen fel bekritiseerde krimpplan voor Schiphol wordt iets afgezwakt door het demissionaire kabinet. Het maximumaantal vluchten gaat naar 452.000 in 2024, in plaats van de oorspronkelijk geplande 440.000. 

[…]

Dat het kabinet ondanks haar demissionaire status toch een besluit neemt over het belangrijke dossier, heeft te maken met het feit dat het plan door de Europese Commissie beoordeeld moet worden. Dat is tegelijkertijd ook weer reden dat Harbers een slag om de arm houdt. 

Het gaat om een zogeheten balanced approach-procedure, waarbij alle belanghebbende partijen ruimte krijgen om hun commentaar te geven op het plan. Hier is tijd voor nodig, en om het aantal vluchten eind 2024 omlaag te kunnen brengen, moet het plan nu ingediend worden. 

Juridische strijd

Uitstel is niet mogelijk vanwege de – voorlopige – uitslag van een juridische strijd tussen de luchtvaartsector aan de ene kant en Schiphol, omwonenden en het kabinet aan de andere kant. In juli oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dat het aantal vluchten van en naar de luchthaven omlaag moet naar 460.000 eind volgend jaar. De luchtvaartsector is tegen de uitspraak in beroep gegaan bij de Hoge Raad