Consumentenbond sleept Google voor de rechter wegens privacyregels

Beeld © Consumentenbond Claimservice Google privacyschendingen

De Consumentenbond begint een rechtszaak tegen Google. Volgens de organisatie is de manier waarop het techbedrijf gegevens van gebruikers verzamelt in strijd met de privacyregels.

De Consumentenbond wil dat Google daarmee stopt en eist bovendien een schadevergoeding van 750 euro per gebruiker.

De consumentenorganisatie heeft de claimprocedure in mei aangekondigd en zet dat plan nu door. Volgens de bond hebben ruim 82.000 consumenten zich bij de schadeclaim aangesloten.

De zaak draait om advertentieveilingen. Google verkoopt advertentieruimte op sites aan adverteerders. Daardoor krijgen gebruikers reclameboodschappen te zien als ze een site bezoeken.

Die advertenties worden geautomatiseerd geplaatst. Maar dankzij cookies weet Google dat gebruikers op zoek zijn naar bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine of auto.

[…]

In maart heeft de rechtbank Amsterdam de Consumentenbond in het gelijk gesteld in een zaak tegen Facebook. Het sociale medium is tussen 1 april 2010 en 1 januari 2020 in de fout gegaan bij de verwerking van persoonsgegevens. Data van Nederlandse Facebook-gebruikers zijn zonder toestemming gebruikt voor advertentiedoeleinden, terwijl dat volgens de wet niet mag.