A12 Blokkade: Stop fossiele subsidies

Beeld: ©Extinction Rebellion

Ieder jaar pompt onze regering €37,5 miljard in de fossiele industrie

De wereld staat in brand en onze over­heid gooit voor iedere emmer water zes emmers olie op het vuur. Het laatste IPCC rapport is duidelijk: de ont­wrichtende gevolgen van op­warming zijn groter dan gedacht. We moeten de uitstoot van broeikas­gassen nu terug­brengen naar netto nul en direct stoppen met fossiele brandstoffen. Maar onze over­heid gaat volledig tegen de wetenschap in en geeft ruim zes keer zoveel belasting­geld uit aan het sti­muleren van fossiele brandstoffen als aan wat er in de rijks­begroting is opgenomen voor klimaatbeleid.

[…]

Waarom is het nog niet afgebouwd?

Het kabinet sprak al in 2009, toen het op de G20 in Pittsburg de slotverklaring onder­tekende , de ambitie uit om alle fossiele subsidies vóór 2020 af te schaffen. Obama sprak van een “Historic effort to phase-out over 300 billion dollars of yearly subsidies”.

Helaas is het tegengestelde gebeurd. Door een sterke industrie­lobby hebben de kabinetten-Rutte de voordeeltjes voor de industrie meer dan ver­dubbeld. Ten koste van de gezondheid van mens en natuur in Nederland en elders en volstrekt in tegenspraak met de weten­schappelijke waar­schuwingen over het klimaat. In het Klimaat­akkoord (2019) werd vooral de industrie beschermd en de rekening gelegd bij burgers en kleine bedrijven. Fossiel wordt de hand boven het hoofd gehouden door vervuilende activiteiten onvoldoende te laten betalen voor de kosten van vervuiling en op­warming van de Aarde. De macht van de industrie­lobby in Den Haag is groot.