Wordt de coronaprik aangepast en wie krijgt een oproep? Zeven vragen over nieuwe prikronde

virus, vaccination, corona
Photo by Alexandra_Koch on Pixabay

Het najaar kruipt dichterbij, en dus vallen vanaf de tweede helft van september naar verwachting bij 60-plussers de uitnodigingen voor de coronaprik op de mat. Maar is zo’n grote prikronde wel nodig? Hoe mild is de variant die nu rondgaat? Zeven vragen en antwoorden over het coronavirus.

1. Hoeveel besmettingen zijn er?

Het aantal coronabesmettingen is in de afgelopen weken weer toegenomen, blijkt uit cijfers van het RIVM. Maar deze stijging is geen reden tot paniek, liet de organisatie weten. De nieuwe variant is mild.

[….]

2. Is die vaccinatieronde nodig?

Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kondigde in juli een nieuwe prikronde aan voor aan het begin van de herfst. Dit was op advies van de Gezondheidsraad. Er is inmiddels gestart met de voorbereidingen. In september zal de minister een besluit nemen over alle details.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om door te gaan met het boosterprogramma in het najaar voor risicogroepen. Dat begrijpt viroloog Gorben Pijlman van de Wageningen Universiteit. “We kennen het coronavirus pas sinds 2020, dat is niet lang. Daarom weten we nog niet goed hoe de immuniteit tegen het virus verloopt en hoe de bescherming van de vaccins zich in de toekomst zal houden.”