Wetenschapsjournalist Gaia Vince: ‘Over een paar decennia wonen er miljoenen mensen in het Noordpoolgebied’

Gaia Vince Elena Ternovaja, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Boek Dat honderden miljoenen mensen vanwege de opwarming van de aarde noordwaarts zullen trekken is onvermijdelijk, volgens wetenschapsjournalist Gaia Vince. „Laten we het dan ook goed faciliteren.”

De aarde warmt op, waardoor sommige gebieden onleefbaar worden. Mensen die daar wonen zullen ergens anders onderdak moeten vinden. En die migratie moet omarmd worden.

Dat is een beknopte samenvatting van het boek Nomad Century: How Climate Migration Will Reshape Our World, van de Britse wetenschapsjournalist Gaia Vince. Een boek dat volgens de Britse krant The Guardian niet alleen door elke politicus zou moeten worden gelezen, „maar door elke persoon op de planeet, omdat het, veel duidelijker dan welke bestaande wetenschappelijke inschatting dan ook, de wereld uiteenzet die we creëren door de opwarming van de aarde”.

Vince gaat uit van een opwarming van 4 graden Celsius ten opzichte van de tijd voor de Industriële Revolutie (1750-1850). Dit is ver boven de in de Parijs-akkoorden afgesproken bovengrens van 2 graden, met een streven naar maximaal 1,5 graad. 

[…]

Gevraagd naar hoe de 4-gradenwereld eruit zal zien, gebruikt Vince het woord „onherkenbaar”. Diersoorten sterven uit, oceanen ontwikkelen zones waar het zeeleven verstikt wordt, koraalriffen verdwijnen, het zeeniveau stijgt met twee meter, de wereld wordt grotendeels ijsvrij en een groot deel van de wereld wordt onbewoonbaar.

Massamigratie, stelt Vince, zal daarom onvermijdelijk zijn. „Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie van de Verenigde Naties zullen tegen 2050 tot 1,5 miljard mensen hun huizen moeten verlaten, en dit aantal kan volgens sommige voorspellingen oplopen tot 2 miljard in 2100. Het zal een hele omwenteling zijn. Mensen moeten verhuizen naar andere landen. Grote delen van de wereld krijgen ermee te maken. En ook kapitaal, voedselproductie, industrie en bezittingen moeten verhuizen.

„Mensen uit zuidelijker gebieden zullen noordwaarts trekken, zelfs tot in gebieden waar het nu nog onleefbaar is vanwege de kou. Het Noordpoolgebied wordt snel groener. Over een paar decennia zullen er mensen wonen. Landbouw zal er mogelijk worden.”