Wat gaan wij merken van de Europese wet voor grote techbedrijven?

Apple, Google, Facebook moederbedrijf Meta, X (voorheen Twitter) en andere grote techbedrijven vallen vanaf nu onder een nieuwe Europese wet. Deze zogenoemde Digital Services Act (DSA) moet ervoor zorgen dat inwoners van de EU online beter zijn beschermd.

In het kort

  • Grote techbedrijven vallen onder nieuwe Europese techwet voor betere online bescherming.
  • Bedrijven moeten illegale content en desinformatie tegengaan en transparant zijn over online reclame.
  • Overheden kunnen illegale content aanpakken en er komen controles op algoritmes.

De negentien allergrootste online platforms en zoekmachines moeten sinds vrijdag voldoen aan de strengste verplichtingen uit de DSA. Zij moeten bijvoorbeeld de verspreiding van illegale content en desinformatie tegengaan. Daarnaast moeten ze hun systemen aanpassen waarmee ze aanbevelingen doen. Ook moeten ze transparant zijn over online reclame via hun platforms.

[…]

Veel regels gelden ook voor kleinere internetbedrijven

Niet alleen de negentien grootste techbedrijven moeten aan de DSA gaan voldoen. Ook de meeste andere internetbedrijven krijgen met strengere regels te maken. Zo moet bijvoorbeeld bol.com meer informatie inwinnen en publiceren over de handelaren op zijn platform.

Daarnaast zijn internetproviders en webhostingbedrijven verplicht om de verspreiding van kwaadaardige content aan te pakken. Verder moet het voor gebruikers heel duidelijk zijn hoe ze hun persoonlijke informatie of gebruikersaccount kunnen verwijderen.