Verfoeid en gehaat, nu ineens cruciaal om de armoede te bestrijden: Rutte IV houdt de impopulaire toeslagen toch overeind
Voorschotten
Het kabinet-Rutte IV kondigde aan alle toeslagen te willen afbouwen, maar nu wil het ze alsnog inzetten teneinde een forse armoedestijging tegen te gaan. Die keuze is opmerkelijk, onder meer gezien de ergernis over het tijdrovende stelsel.
Verfoeid en gehaat, bijna afgeserveerd en nu cruciaal om de armoede te bestrijden: het politieke lot van de toeslagen is gerust wonderlijk te noemen. Het kabinet-Rutte IV sprak in het coalitieakkoord nog de ambitie uit om alle toeslagen uiteindelijk af te schaffen. Maar nu blijken ze een onmisbaar ingrediënt om de koopkracht te redden.
Woensdagavond bereikte het kabinet een akkoord over de begroting voor komend jaar. Die is vanwege de demissionaire staat van het kabinet grotendeels gespeend van nieuw beleid. Op één belangrijke uitzondering na: het voorkomen van een forse stijging van de armoede.
Zo’n stijging was onlangs door het Centraal Planbureau (CPB) voorspeld: zonder extra beleid zou de armoede stijgen en zouden bijna één miljoen Nederlanders onder de armoedegrens komen te leven. Dit komt doordat veel van de maatregelen die het kabinet vorig jaar nam om de harde inflatie- en energieschok te dempen, tijdelijk waren en vóór 2024 aflopen.
Het resultaat van de kabinetsonderhandelingen is een pakket ter grootte van 2 miljard euro. Dat moet ervoor zorgen dat een grote groep Nederlanders een jaar later niet alsnog onder de armoedegrens zakt. De precieze plannen worden door het kabinet in september gepresenteerd op Prinsjesdag, met de rest van de begroting, maar de inhoud lekte woensdag al grotendeels uit.